Inside Out jongerenretraite

12 november 2019

De INSIDE OUT Jongerenretraite zit erop. Het was een intense, leerzame en verbindende week vol zelfonderzoek en zelfliefde. Al op de eerste dag ervaarden de jongeren heel wat ‘overgave’ momenten. Ze maakten van hun kwetsbaarheid hun kracht. We kregen terug: “in de spiegel kunnen zien wie je werkelijk bent”, “ik voel me veilig, ik voel opluchting en kracht” en ‘omarming en vertrouwen van jezelf en van de ander”. En onder het motto ‘schaamte kan niet meer bestaan als het wordt gedeeld’ hebben we onze angsten en onze momenten dat we ons klein hebben gemaakt en onaardig tegen onszelf zijn geweest met elkaar gedeeld. Ook wij als coaches deden mee. Want hoe kun je vertellen dat het goed is om je kwetsbaarheid te tonen, als je dit zelf niet doet. We hebben onze kwelgeesten op papier aan elkaar en aan het kampvuur mogen toevertrouwen.

Meditatie, yoga, een ochtendwandeling door de bergen en een bootcamp in het Franse zonnetje maakten ook onderdeel uit van het programma. En op de derde dag mochten de jongeren beschrijven wat hun nieuwe hoofdstuk gaat worden. Eén van de jongeren schreef:

“Het volgende hoofdstuk van mijn verhaal wordt: dat ik zelfverzekerder door het leven ga en mij minder laat beïnvloeden door andermans negatieve gedachten. Dat de keuzes die ik voor mezelf maak, mijn keuzes zijn en dat ik doe wat voor mijn gevoel het beste is. En dat wanneer iemand zich hier anders bij voelt, dit van de ander is en niet van mij. Dat ik van mezelf hou hoe ik ben en mezelf net zoveel gun als anderen. Dat ik liever voor mezelf wordt en ben, en mezelf de tijd gun om stappen te kunnen nemen en hierbij respecteer dat het niet altijd grote stappen hoeven te zijn. Dat het ook oké is om soms stil te staan en er meer vrede bij te hebben dat het nooit klaar is, maar dat je altijd stappen kunt maken, maar dat je zelf het tempo bepaalt.”

Ogen en harten zijn geopend. Vriendschappen zijn gesloten en er werd samen gezongen en gedanst. Op de laatste dag hebben de jongeren de opdracht gekregen om het thuisfront te vertellen, in schrijven of hardop, wat ze nodig hebben om door te groeien in hun ontwikkeling. Want niet alleen de jongeren zelf ervaren veel verandering na deze week, ook in de omgeving gaan er veranderingen plaatsvinden. En dat kan ook haast niet anders. Een ouder schreef het volgende:

“Dank jullie wel lieve Margreet, Madelon en Bibian: voor de goede zorgen, het geven van veiligheid, bevorderen van zelfliefde, het aanzetten van verbinding met zichzelf en elkaar. Ik voelde een stille en zuivere energie in mijn dochter toen we elkaar vast hielden. Geen woorden nodig, alleen maar voelen. Heel ontroerend. Dank je wel voor het geven en ontvangen.”

Wij kunnen niet anders dan dankbaarheid voelen.

Dit event werd georganiseerd door de Bridgeman Foundation in samenwerking met Madelon Blok en Margreet Verrij. Coördinator in dit project was Bibian van Drie. Bedankt lieve vrouwen!!

Deel dit!